fbpx

De keten van Le Coq des Prés is in de regio verankerd en de traceerbaarheid is verzekerd, vanaf het leggen van de eieren tot op het bord van de consument, via de broederij, de kippenstallen, de voederfabriek en het slachthuis. Daarbij wordt een eerlijke en billijke vergoeding van alle betrokkenen gewaarborgd, met name door het label ‘Prix Juste Producteur’.

 

 

DE VOOROUDERS VAN LE COQ DES PRÉS

Le Coq des Prés is een rustieke, traag groeiende bruine kip, het resultaat van een kruising van oude Franse rassen.

De grootouders en ouders van de Coq des Prés-kippen worden gefokt op drie boerderijen in het Waalse Gewest (in de gemeenten Tenneville – provincie Luxemburg, Wasseiges en Huy – provincie Luik). Zij leveren de eieren voor de toekomstige Coq des Prés-kuikens. Dankzij die nabijheid kunnen wij de verplaatsingen beperken en de kwaliteit van de eieren optimaal controleren.

DE BROEDERIJ, LEVERANCIER VAN DE COQ DES PRÉS-KUIKENS

Na de leg door de Coq des Prés-ouders gaan de eieren rechtstreeks naar de kuikenbroederij L’Œuf d’Or op het bedrijventerrein La Houssaie in de stad Andenne, in het hart van Wallonië. Het complex werd eind 2018 opgetrokken en maakt gebruik van de nieuwste concepten en technologieën op het gebied van dierenwelzijn, gezondheidsveiligheid en hernieuwbare energie.

100% van het elektriciteitsverbruik van L’Œuf d’Or is afkomstig van hernieuwbare energiebronnen, met name dankzij zonnepanelen en een groot aantal installaties voor het terugwinnen en uitwisselen van energie.

Voor het welzijn van de dieren heeft de broederij gekozen voor een manuele hantering door de mens. Dat is zachter en houdt meer rekening met de kuikens, van het uitbroeden tot hun aankomst op de boerderij. De kuikens genieten ook van natuurlijk licht en meer ruimte in de broed- en transportruimten.

Na 21 dagen broeden en binnen enkele uren na het uitkomen van de eieren worden de kuikens van Le Coq des Prés van de broederij naar de boerderijen van onze coöperanten vervoerd.

DE KWEEK

Onze Coq des Prés-kippen worden gefokt door een veertigtal pluimveehouders-coöperanten verspreid over heel Wallonië (en twee in Luxemburg).

Uiteraard zijn alle boerderijen biologisch gecertificeerd. Daarnaast houden de coöperanten zich ook aan ons gemeenschappelijk kwaliteitshandvest om het welzijn van de dieren en de milieu-impact van de kippenstallen verder te verbeteren.

HET VOER

Coq des Prés-kippen worden gevoederd met een evenwichtig, biologisch recept van 100% plantaardige oorsprong en gegarandeerd zonder GGO’s of synthetische aminozuren.

Het voer wordt geleverd door SCAR, een coöperatie van veehouders opgericht in 1898, gevestigd in het hart van het Land van Herve en een pionier op het gebied van de samenstelling van biologisch voer. De grondstoffen worden gekozen op basis van hun kwaliteit en niet hun prijs. Alle granen worden bij voorkeur in België verbouwd of, afhankelijk van de beschikbaarheid, ook in de buurlanden. Op die manier verkleinen we onze ecologische voetafdruk en verbeteren we de gezondheid van onze kippen!

 

DE SLACHT

Coq des Prés-kippen worden geslacht en verpakt bij onze partner Ardenne Volaille in Bertrix, midden in de Ardennen. Een moderne infrastructuur en zeer strenge hygiëne- en traceerbaarheidsnormen garanderen de voedselveiligheid voor een gezonde en veilige kip.

DE DISTRIBUTIE

Vanuit het slachthuis worden de bestellingen naar de coöperanten en de klanten verzonden via een netwerk van betrouwbare logistieke partners, met strikte inachtneming van de hygiënenormen en de biologische regelgeving.

Een netwerk van partners stelt ons in staat de logistiek te optimaliseren door onnodige verplaatsingen te vermijden en een optimale bezorgservice aan te bieden aan onze verschillende klanten.

 

DE VERKOOP

Om de leden van de coöperatie stabiele afzetmogelijkheden te bieden zonder afhankelijk te zijn van enkele grote kopers, streeft de coöperatie naar diversifiëring van haar verkooppunten in de korte keten via plaatselijke winkels. Je vindt ze hier!

Zo wordt bijna de helft van de Coq des Prés-kippen door de coöperanten zelf direct op de boerderij verkocht. De andere helft wordt verkocht in gespecialiseerde kruidenierszaken die zich toeleggen op lokale en/of biologische producten, slagerijen, rotisserieën, kantines, horeca-instellingen, enz.

OP JE BORD

Door als consument voor Le Coq des Prés te kiezen, geef je blijk van waardering voor het werk van iedereen in de keten die zich inzet om een ethisch verantwoorde, smakelijke kip aan te bieden.

Deze kip wordt bij voorkeur langzaam gegaard bij lage temperatuur. Verwen jezelf en blader eens door onze recepten.

Smakelijk!